Opzet van de studie

Van meer dan 200 voedingsproducten hebben wij bepaald hoeveel versuikerde eiwitten er in zitten. Met behulp van diëtisten hebben we hierdoor zeer nauwkeurig twee voedingsschema’s kunnen samenstellen: één met weinig versuikerde eiwitten en één met veel versuikerde eiwitten. Beide voedingsschema’s zijn gemaakt volgens de Schijf van Vijf en bevatten volstrekt normale maaltijden. Gedurende 4 weken zullen deelnemers van de studie één van deze voedingsschema’s volgen. Welke dit gaat zijn, wordt door middel van een loting bepaald. Bij aanvang, én na 4 weken komen deelnemers een dag naar het MUMC+ om zo de effecten van de versuikerde eiwitten op ons lichaam te meten. 

Geschiktheidsonderzoek
Om vast te stellen of iemand geschikt is om deel te nemen aan de studie, zal er allereerst een kort intakegesprek plaatsvinden. Dit gebeurt telefonisch. Als iemand op basis van dit gesprek geschikt wordt gevonden, kan er een “screening” worden gepland. De deelnemer komt dan naar het MUMC+. Tijdens deze screening, die ongeveer een uur duurt, worden aanvullende vragen gesteld,  enkele lichaamsmaten opgemeten en bloed afgenomen. Aansluitend aan de screening krijgt de deelnemer een voedingsdagboek mee naar huis, waar gedurende 3 dagen de eetgewoonten worden opgeschreven. Door deze informatie kunnen we het voedingsschema gedurende het onderzoek aanpassen aan de individuele energiebehoefte. 

Meetdag
Tijdens het onderzoek worden er twee identieke meetdagen uitgevoerd.  Één voor aanvang van het voedingsschema en één erna. De meetdag is een volle dag, waarbij de deelnemer van ongeveer 08:00 tot 17:00 bij ons aanwezig is. Tijdens de meetdag worden een aantal metingen uitgevoerd.

Grofweg zijn dit metingen van de:
– Lichaamsmaten
– Grote bloedvaten
– Kleine bloedvaten
– Werking van het hormoon insuline

Indien u interesse heeft om meer informatie te lezen over de metingen, kunt u hier terecht.

Volgen van het eetschema
Gedurende 4 weken volgen deelnemers een aangepast eetschema. Tijdens deze periode staat u in contact met onze diëtiste, die u helpt bij het volgen van het eetschema. Ook zult u gedurende deze periode een aantal keren bijhouden wat u precies eet