Versuikerde eiwitten

Heeft u zich ooit afgevraagd wat er met een stukje brood gebeurt als deze in de broodrooster wordt geplaatst? De kleur verandert naar aantrekkelijk goudbruin en het stukje brood begint een aangename geur te verspreiden. De smaak is volgens velen ook beter en het brood heeft een knapperige textuur gekregen. Hoe kan dit? In brood bevinden zich suikers en eiwitten. Door de hitte van de broodrooster zullen deze met elkaar reageren. De suikers verbinden zich met de eiwitten en vormen zo “versuikerde eiwitten”. Naarmate er
meer suikers en eiwitten aanwezig zijn in een product, kunnen er onder blootstelling aan hitte meer versuikerde eiwitten ontstaan.

Het roosteren van een stukje brood is één voorbeeld. Over het algemeen zorgen versuikerde eiwitten in voeding ervoor dat producten
aantrekkelijker ogen, beter smaken en langer houdbaar zijn. Fabrikanten van voedingsproducten maken hier dankbaar gebruik van, waardoor onze voeding tegenwoordig vol zit met versuikerde eiwitten.

Waarom zouden deze versuikerde eiwitten kwaad kunnen?

Niet alleen krijgen we deze versuikerde eiwitten via onze voeding binnen, ook in ons eigen lichaam worden deze stoffen gevormd. Van de versuikerde eiwitten die in het lichaam worden gevormd, weten we echter dat ze schadelijk kunnen zijn. In mensen met suikerziekte is de bloedsuikerspiegel verhoogd, en zien we dat de hoeveelheid versuikerde eiwitten in het lichaam hierdoor ook verhoogd zijn.  Op het moment dat de hoeveelheid versuikerde eiwitten in het lichaam verhoogd is, zien we dat het hormoon insuline minder goed zijn werk kan doen. De werking van dit hormoon is belangrijk bij het voorkomen van suikerziekte. Het verminderen van de hoeveelheid versuikerde eiwitten in het lichaam kan mogelijk bijdragen aan het voorkomen van suikerziekte.

Binnen deze studie gaan we onderzoeken of versuikerde eiwitten uit onze voeding de werking van het hormoon insuline kunnen beïnvloeden.  

Als dit inderdaad het geval is, hopen we door het minderen van de inname van versuikerde eiwitten de kans op suikerziekte te verkleinen. Hier leest u hoe de studie in elkaar zit.